«Dokumentformatkrigen» raser videre

I løpet av fredag 31. august skal Norge avgi sin stemme til ISO. Hva det blir er helt uvisst, men det er ingen tvil om at motstanden mot MS/ECMAs OOXML er stor.

For Standard Norge handler det om tekniske spesifikasjoner, noe komitéen SN/K185 ikke klarte å enes om i møtet den 22. august. Men dette handler ikke bare om tekniske spesifikasjoner, dette handler om en programvaregiganten Microsofts desperate kamp for å sikre fortsatt markedsdominans innenfor kontorprogramvare. Microsofts kontorpakke MS Office utgjør ca 30 % av selskapets omsetning, noe som idag trolig tilsvarer over 50 milliarder kroner (kilde: artikkel 1 og artikkel 2 fra digi.no). En anseelig mengde penger jeg har stor forståelse at det er verdt å kjempe litt for.

Men det er som sagt mange innvendinger mot at OOXML skal bli en ISO-standard, ihvertfall i sin nåværende form. Her er noen av de siste ukers innlegg og oppsummeringer:

Dessverre ser det ut til at selve metodikken for hvordan de enkelte land kommer fram til sitt syn på saken ikke er lik. I noen land stemmer man, mens i andre land forsøker man på å komme til enighet uten å stemme (konsensus).  I Norge forsøker man å komme til enighet, og dersom man ikke blir enig, vil Standard Norge forsøke å komme fram til Norges offisielle syn. I sverige kan det se ut som om man stemmer i komitéen, noe som gjør at den part som kan samle mest stemmer, vil vinne fram. I følge en artikkel i Computer Sweden så kan de se ut som om at Microsoft i Sverige har sørget for at komiéen ble dominert av «ja-mennesker», slik at det endte med et ja. Det er kanskje på tide at man også standardiserer selve ISO-standardiseringsprosessen?

Comments are closed.