Nasjonal konferanse om IT i skole og barnehage

bilde-02.jpgDet var med en viss grad av ydmykhet jeg reiste til Jæren Hotel for å delta på den nasjonale konferansen om læring, gratis programmer og nettressurser. Deltagerne var for det meste lærere, førskolelærere og skoleledere. Jeg holdt to innlegg; «Er motorsag et egnet verktøy/leketøy i barnehagen? (pdf)» og «Er du bevisst dine IKT-valg? (pdf)» Det første handler om «One Laptop Pr Child»-prosjektet ogolpc-green-white.jpg deres lille, grønne PC (XO som den kalles). Norske myndigheter, v/Øystein Johannessen i Kunnskapsdepartementet hevdet, ifølge denne artikkelen i digi.no, at XO-en ikke vil være aktuell for norske barn. – Feil, hevder kritikerne, den vil være perfekt! (les innleggene etter artikkelen). Bla gjennom foredraget mitt og dann deg din egen oppfatning. Øvre Eiker kommune ønsker å teste ut XO-en i to barnehager og to skoler. Så da får vi se om det er barna eller byråkraten som har rett.

Det neste foredraget handlet om å bli bevisst sine IKT-valg. I skolen er man nå blitt svært så oppmerksom på delingskulturen som oppleves gjennom de nye web 2.0-tjenestene (som Facebook, Flikr, Youtube m.fl.). Jeg fortalte at denne delingskulturen har funnet sted i over 20 år innenfor den frie programvareverden, og gjenfortalte Richard Stallmans tanker om hvorfor skoler bør benytte fri programvare (skal legge ut en lenke til dette). Se på programmeringsspråk som et hvilket som helst annet språk. Noen, kanskje spesielt gutter, har lettere for å tilegne seg et programmeringsspråk, enn et «menneskespråk». Hvordan stimulerer skolen idag disse elevene? Norsk næringsliv (kunnskapsindustrien) skriker etter dyktige programmerere (sjekk selv på f.eks. Kongsberg Gruppens oversikt over ledige stillinger). Mitt andre budskap var at kanskje ikke PC-er, slik vi kjenner dem idag, nødvendigvis er den rette klienten i alle tilfeller. Web 2.0 handler om tjenester på nettet, som man når gjennom en linutop_in_hands.jpgvanlig nettleser. Så i mange tilfeller vil en liten boks som Linutop-en dekke behovet. Den inneholder kun fri programvare, koster mindre og bruker mindre strøm enn en vanlig PC. Jeg har nettopp fått en inn på kontoret og vil skrive litt om erfaringene om et par-tre uker.

Til slutt; takk for en meget velregissert og vel gjennomført konferanse, all ære til arrangørene! (Kommer gjerne igjen:-)

Comments are closed.