Fri programvare fyller 25 år!

gnu-head.jpgI disse dager er det nøyaktig 25 år siden amerikaneren Richard M. Stallman grunnla begrepet «Free Software» og startet GNU-prosjektet. Stallman arbeidet på den tiden ved MIT og hadde sett seg lei på kostbar programvare med lisensbetingelser som gjorde at han selv ikke kunne gjøre endringer i programvaren. Han skrev et manifest, og inviterte til internasjonal dugnad. Hans mål var, og er fortsatt, å utvikle god, stabil og funksjonsrik programvare som gjøres fritt tilgjengelig for alle i hele verden. Mange omtaler programvaren hans prosjekt har utviklet litt feilaktig for Linux. Sannheten er at Linux utgjør bare en liten del av det hele. Det riktige navnet er GNU/Linux. På sin 25-årsdag er det blitt et omfattende, modent og velfungerende operativsystem. Det er kjent for å være meget sikkert og stabilt, og utgjør et seriøst alternativ til operativsystemene fra de store internasjonale programvaregigantene. Det er en grunn til at du som forbruker betjenes av ca 110 GNU/Linux-servere hver gang du benytter ditt betalingskort. Eller når du betaler selvangivelsen på nett. Eller når du leser VG på nett. Eller benytter en av karttjenestene til Statens Kartverk. Eller ser på været på yr.no. Svært mange kommuner og fylkeskommuner vurderer å gå over fra Microsoft Windows til GNU/Linux for sine elever og ansatte. For å sikre at programvaren skulle forbli fri, så utviklet Stallman også en fri programvarelisens (avtale om bruk). Lisensen, kalt GNU General Public License, gir brukeren en del friheter, bl.a. friheten til å endre selve kildekoden til dataprogrammet og distribuere programmet til andre. Dette i kontrast til de programvarelisensene vi er vant til fra de kommersielle aktørene, som ofte gir begrensninger i bruken og distribusjonen, ingen tilgang til kildekoden, samt at du ofte må betale et vederlag for bruken (NB: Det finnes kommersiell programvare som gies bort gratis. Slik programvare må ikke forveksles med fri programvare).

Jeg hadde gleden av å høre Stallman i København for ett og et halvt år siden. Han kommer til Norge i februar, og har du anledning å høre ham tale, så grip sjansen!

I Norge fremmer organisasjonen NUUG bruken og utbredelsen av fri programvare. I samarbeid med Høgskolen i Oslo, deler NUUG hvert år ut prisen for fremme av fri programvare. I august i fjor åpnet Fornyings- og administrasjonsminister Heidi G. Røys Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare («Friprogsenteret»). Et av målene til senteret er å spre informasjon og kunnskap om fri programvare. Regjeringen har som mål at offentlig sektor i større grad skal benytte fri programvare i sine IT-løsninger. Et av Norges største fri programvareselskaper, Trolltech, selger fri programvare for ca en kvart millliard pr år, og ble nylig kjøpt opp av Nokia for 800 millioner kroner. Så det er ingen tvil om at fri programvare er blitt voksent!

Gratulerer så mye med dagen!

Hør Stephen Fry forklare hva fri programvare er, og se han blåse ut lysene på bursdagskaken!

fry720.jpg

Comments are closed.