9 av 10 elever ville valgt en mini-PC i stedet for en ordinær, bærbar PC

acer_aspire_one1_500×333.jpgIdag møte jeg avgangselevene ved idrettslinja ved Drammen videregående skole for siste gang. De har i ca to og en halv måned brukt en Acer One med originaloperativsystemet (Linpus). Oppgjørets time var kommet, dommen skulle avgies. 20 elever hadde møtt opp, de hadde det travelt, for de skulle til Stavanger på russetreff (blir nok en stor opplevelse for dem, flott i Stavanger:-)

Men tilbake til klasserommet og miniPC-ene. Joda, de hadde blitt ordentlig gode venner med denne lille tassen. De likte at den var liten, lett og at den startet raskt. Men samtidig syntes noen også at skjermen er litt for liten. På spørsmål om det var slitsomt å jobbe med den i 80 minutter (en dobbeltime, som også er prøvenes varighet – de hadde hatt noen prøver hvor de hadde benyttet PC-en), så svarte kun en at det var slitsomt. På spørsmål om de tror det er slitsomt å jobbe hele 5 timer (heldagsprøver/eksamen) på den, så svarte 18 at de tror det.  Men samtidig fremhevet mange at det der handler kun om vanen. Den største ulempen med den lille skjermen var å få oversikten til slutt. Det å skrive (ref. tastaturets størrelse) opplevde de fleste ikke som noe problem. Selv eleven som proklamerte at han hadde klassens største og mest klumpete fingre, påstod hardnakket at tastaturet slett ikke er for lite.

9 av 10 ville ha valgt en slik mini-PC i stedet for en ordinær, bærbar 15″ PC

Så kom altså spørsmålet jeg var mest spent på: Hvis vi forutsetter at programvaren er stabil (uten verken kræsj eller heng) og at man har de programmene som trengs, med tilfredsstillende ytelse, og valget stod mellom en mini-PC på ca 1 kg og en ordinær, bærbar PC på ca 3 kg (lik den som 1. og 2. klassingen har), hva ville du valgt? 9 av 10 ville ha valgt en mini-PC.

Resultatet overrasket meg. Jeg hadde ikke trodd at så mange ville valgt en mini-PC. Hovedbegrunnelsen de gir er størrelsen og vekta. OK, men allikevel overraskende. Hvorfor? Jeg stod og tenkte. Så spurte jeg: Hvor mange av dere har tilgang til en annen PC hjemme? Alle hadde det. Akkurat. OK, hvor mange benytter den, i tillegg til den lille? 18 gjorde det, kun 2 benyttet kun den lille PC-en også hjemme. 12 stykker benyttet den lille mest hjemme, mens 8 benyttet den andre PC-en mest hjemme.  Det kan forklare litt hvorfor de ville valgt en mini-PC, fremfor en ordinær bærbar PC.  MiniPC-en blir rett og slett et supplement til en annen, større og kraftigere PC. Så kan man jo undre seg hvordan de ville svart, dersom ingen av dem hadde tilgang til en annen PC (og da avstedkommer jo 1000-kroners spørsmålet: Hvor mange av våre elever har tilgang til enn PC hjemme?). Det viste seg også at en del av de private behovene, ble dekt av den andre PC-en (musikk, spill, film etc.)

Når det gjelder programvaren, så ga mange uttrykk for at de savnet å kunne sette sitt personlige preg på utseende (som den invidde leser vet, så leveres Acer One med en statisk desktop. For å opprettholde den raske oppstartstiden, så valgte vi i denne  fasen av utprøvingen å beholde original OS-et. Og det blir nok siste gangen våre elever får stifte bekjentskap med orginal OS-et til Acer. Det er ganske enkelt for simpelt og for lite fleksibelt. På lab i fylkeshuset tester vi ut de siste versjonene av bl.a. MS Windows, Ubuntu, Ubuntu Netbook Remix og Kubuntu. Særlig den siste kan vise seg å være et interessant alternativ. Vi skal foøvrig teste ut Windows 7 på et utvalg elevr fra høsten av). Når det gjelder OpenOffice.org og nettleserne Firefox og Opera, så var det ingen som uttrykte noen nevneverdige problemer knyttet til bruken av disse. De hadde fått svært lite opplæring, dog hadde jeg gitt dem en innføring i dokumentformat-problematikken, og jeg hadde lært dem noen småtriks for å utnytte den lille skjermen maksimalt (F11, [Ctrl] + og – i Firefox).

Avslutningsvis fikk de med seg avtalen om kjøp (de kan få kjøpe den til fylkeskommunens innkjøpspris, minus en liten rabatt). Det skal jo bli spennende å se hvor mange som velger å kjøpe den. Selv hadde jeg ikke vært i tvil:)

Comments are closed.