Har Dell lagt det berømmelige gullegget?

Bildet viser Dells nye mini-PC, Latitude 2100, spesielt beregnet for skoleelverJeg har lenge hevdet at vi må komme bort fra at alle elever skal få samme type bærbar PC.  Det er forskjell på en elev som går på en yrkesfaglig linje, hvor bransjerelatert programvare er en viktig del av undervisningen, og en elev som lærer om de tradisjonelle allmennfagene. Den siste gruppen utgjør ca 55 % av elevmassen i Buskerud. Og de trenger som et utgangspunkt kun tilgang til nettet, litt kontorstøtteverktøy, ordlister og kalkulator. Den første gruppen trenger den maskinkapasiteten og skjermstørreslen som bransjeprogrammet krever/anbefaler.

Nylig inngikk min arbeidsgiver (Buskerud fylkskommune) avtale med Atea om leveranse av HP bærbare maskiner for skoleåret 09/10. Alle 1. klasse-elever får dermed en kraftig 15″ bærbar datamskin med 4 Gb internminne og 160 GB harddisk. Både denne HP-maskinen og de Dell-maskinene som er levert tidligere, tilhører produsentenes proffmaskin-serie. Det har absolutt sine fordeler. Denne maskintypen er det det selges mest av, ihvertfall fram til nå (Netbooks redder som kjent PC-salget om dagen). Derfor blir prisen forholdsvis lav.

Men 9 av 10 elever (i et utvalg på en klasse ved Idrettslinja ved Drammen vgs), sier de vil foretrekke en mini-PC, fremfor en ordinær 15″ bærbær. Og små miniPC-er (netbooks) er fortsatt rimeligere enn de «vanlige bærbare».

Dell kommer nå med 10″ netbooks spesielt rettet mot skolebruk.

I utprøvingen blant elevene ved Drammen, kom det tilbakemelding om at man ikke var helt fornøyd med Linux-versjonen som var på maskinen (Linpus). Etter å ha spurt litt mer konkret hva de var misfornøyd med, så viste det seg at det forsåvidt ikke er Linux i seg selv, men mer selve grensesnittet (som på Acer One er statisk, og som i utgangspunktet ikke lar seg endre, samt at brukeren heller ikke kan installere egne programmer). I tillegg ønsket mange seg litt større skjerm.

dell-lattitude-e2100_red.PNGNå har Dell lansert (også i Norge) en mini-PC i den kjente Latitude-serien sin, L2100, en 10″ netbook med Intels Atom-prosessor (N270) og med Ubuntu som ett av to pre-installerte operativsystemer. Maskinen er spesielt utviklet for skolebruk, bl.a. med en lampe på dekslet som lyser når PC-en er koblet mot Internett (hvor smart det er, skal jeg la være usagt). Poenget er at Dell har anstrengt seg for å lage en PC spesielt egnet for skolen, som ser OK ut (fåes i en masse forskjellige farger), og som har en fullverdig linuxdistribusjon som orginal-OS (som gir tilgang til en masse programvare på en sikker og trygg måte). Ser vi her begynnelsen på en noe mer seriøs satsing på Ubuntu som et alternativ til MS Windows? Jeg ser fram til å få prøvd den i praksis. Min gule, lille L2100-maskin er ventet inn på kontoret i slutten av juni.

Comments are closed.