Bergen 12.-13.11: «Frie og Åpne Bibliotek 2009»

Det er alltid hyggelig å treffe nye mennesker. Denne gangen har jeg vært i Bergen i to dager sammen med «biblioteksfolk», på konferansen Frie og Åpne Bibliotek 2009. Tittelen avslører ikke  helt hva som faktisk var hovedtemaet; nemlig fri programvare. Det er moro å se at det finnes mennesker i bilbiloteksektoren som ser nytten i å bruke fri programvare. Men det er rom for flere:)

DSC_0016Noen var nok mest interessert i Koha, et fritt bibliotekssystem som nå er blitt oversatt til norsk (bl.a. med midler fra FAD), noe Magnus Enger (bildet) presenterte på en glimrende måte. Han holdt også en balansert og informativ presentasjon om hva fri programvare faktisk er. På dag to var det bred presentasjon av publiseringsverktøyene Drupal, Joomla! og WordPress.

Jeg var der for å utfordre dem på følgende:

Hva kan bibliotekene gjøre for fri programvare?

Og det hadde jeg selvsagt noen idéer om. Få kommersielle aktører markedsfører den ekte, frie programvaren , som f.eks. Ubuntu. Så hvorfor kan ikke norske bibliotek bidra med å markedsføre Ubuntu? Her er noen tips:

utfordrer dereErfaringen fra Ubuntu-brukerne er gode; det bare virker.
Men krever at det installeres litt tilleggsprogramvare etter at installasjonen er avsluttet. Dette dreier seg om en del ufri/proprietær programvare som ikke ligger med i Ubuntu-pakken. Dette skyldes variabel lovgivning i de forskjellige landene og/eller restriksjoner i lisensene. Dette gjelder bl.a. Adobes Flash og Acrobat Reader, samt  diverse kodeker som er nødvendig for å lese lukkede videoformater. NRK er dessverre en av dem som kun benytter lukkede videoformater, det er ikke bra! (les mer om dette her, her og her. I følge ett blogg-innlegg fra NRKs Eirik Solheim 11. mars 2008 jobber de med saken. De har derimot tilgjengeliggjort noen radiokanaler i åpne formater). Det er flere måter å løse det på, selv har jeg installert Moonlight og det fungerer helt fint:)

Tar dere utfordringen?

Comments are closed.