Farvel Ubuntu – velkommen Chrome!

Jeg har fulgt Ubuntu i ca fem år. I løpet av disse årene har jeg installert dette frie operativsystemet på alle mine egne PC-er; stasjonære, vanlige bærbare og miniPC-er. Jeg har også et par installasjoner av Ubuntu-variantene Linux Mint og Lubuntu. Det har vært et hyggelig og trofast bekjentskap i alle disse årene. Men nå er det altså slutt.

Jeg har erkjent at jeg ikke lenger trenger så mye lokalt installert programvare. Jeg er lei av å oppdatere en masse programvare jeg aldri bruker, eller i hvert fall som jeg tror jeg ikke bruker. Jeg er lei av oppstartstider på bortimot ett minutt (enda Ubuntu i flere år har lovet raskere oppstartstid, ned til en 8-10 sekunder). Og jeg er skuffet over det nye grensesnittet til Ubuntu (Unity, som kom med versjon 11.04. Ja, jeg vet at man kan få tilbake standard Gnome på en enkel måte).

Og så tror jeg at jeg er kommet dithen at jeg stort sett vil klare meg kun med det som finnes tilgjengelig på nettet, eller som det så populært heter i disse dager; i nettskyen («The Cloud»). Stort sett.

Ikke alt er der. Enda. Skype er ikke der. Enda. Ikke Spotify heller. I mellomtiden benytter jeg Grooveshark, og Google Voice er rett rundt hjørnet. Bildene har jeg på Picasa, videosnuttene på YouTube, dokumentene på Google Docs. Selv på jobben har jeg i et halvt års tid benyttet en liten miniPC med Lubuntu og Google Docs for å gjøre notater. Det fungerer utmerket.

Så idag, første arbeidsdag etter frigjøringsdagen og samtidig som nyheten om at Narvik kommune har valgt Google Apps, hadde min sjef, IT-sjefen i Akershus fylkeskommune, og meg møte med Nordensjefen for Google Apps; Jesper Stormholt.

Vi hadde en gjennomgang av hele Googles tjenestetilbud, og spørsmålet vårt er om Google ser på seg selv som en alternativ leverandør til Microsoft. Svaret er at det gjør de.

Hva i all verden er dette? Fremtidens elevPC...?Det er jo interessant, særlig sett i lys av at Akershus fylkeskommune har nærmere 25.000 elever i sitt nett. Alle får sin egen Windows bærbare PC med MS Office når de begynner på en av våre skoler. Det har sin pris.

For å lære mer om Googles tjenester og om de er anvendbare også for oss, så vil vi se litt nærmere på dette i tiden som kommer. Utprøvingen inkluderer også den kommende bærbare PC-en til Google; Chromebook, som vi har vært så heldig å få låne et eksemplar av. Takk for at vi får låne den, vi skal stelle veldig pent med den! Og jeg vil skrive om mine egne erfaringer her på egen blogg.

PS: Jeg er jo ikke helt alene om disse erfaringene. Eric Knorr, journalist i InfoWorld er inne på det samme i sin artikkel på Infoworld.com den 20. desember 2010.

Comments are closed.