Chrome/Chromebook

Astrofysiker, forfatter og teknofreak Eirik Newht har også opppdaget Chromebøkene og har skrevet følgende om sine erfaringer på sitt eget nettsted:

Jeg har samlet sammen noen tips og triks for bruk av Chromebook. Har du noen tips du vil dele med andre, send meg din epost-adresse, så deler jeg dokumentet med deg. Så kan du skrive rett inn selv.

Samsung Chromebook series 3, den første med ARM-prosessor. Liten, lett (1,1 kg) og strømgjerrig. Den ideelle skole- og reisemaskin? Se hvordan den fungerer «in the real clouds»!

 Chrome er strengt tatt kun navnet på Googles nettleser, men med lanseringen av Chromebook, kan man muligens si at Chrome er fellesbetegnelsen på Googles nye «PC-plattform», skjønt mer riktig er vel heller å omtale det som Googles sky-konsept. Chromebooks er en web-orientert klient, som vi for noen år siden kanskje ville ha omtalt som en network computer. Den består av det nyutviklede operativsystemet Chrome OS og nettleseren Chrome. That’s all. (Oppdatering nov 2012: Vel dette er ikke helt sant lenger, Google har utvidet Chrome OS til å inkludere både skrivebord, vindus- og filbehandler, mediaspiller og et enkelt billedbehandlingsprogram). Selve maskinvaren produseres av flere av de store, anerkjente elektronikk-produsentene (oppdatering feb 2013: Dette er heller ikke lenger sant. I begynnelsen av februar lanserte Google sin egen Chromebook; Chromebook Pixel, en high-end maskin som skal forsøke å kapre brukere som ellers kanskje ville ha valgt en Macbook Air el.l.).

For å følge med på hva som skjer rundt Chrome, klikk deg inn på Chrome-bloggen.

For å lære mer om Chrome/Chrome OS/Chromebooks, anbefaler jeg følgende sider:

Jeg har skrevet noen blogg-/leserinlegg om Chrome/Chromebooks som kanskje kan være av interesse:

Erfaringene med Chromebook-en er så langt gode.
De er så gode at jeg faktisk tror at vi for første gang i IT-historien ser konturene av en reell konkurrent til dagens velkjente Wintel-plattform (Windows på Intel-baserte datamaskiner. Klikk på bildet til venstre for å lese mer om dette).
Mange spør meg om jeg får gjort det jeg skal. Og til det er svaret ja, men la meg raskt tilføye at jeg driver ikke med oppgaver som krever avanserte dataprogrammer. I min hverdag, som IT-rådgiver og prosjektleder, kommer jeg langt  med enkle programmer innenfor kontorstøtte, videoredigering og prosjektplanlegging/-styring. For å være mer konkret; her er det jeg bruker mer eller mindre daglig (pr nov 2011):
  • Kontorstøtte (tekstbehandling, regneark, presentasjon): Google dokumenter (Google Disk/Docs).
  • E-post og kalender: Outlook Web Access (mot arbeidsgivers Exchange-tjener). Privat bruker jeg Gmail og Googles kalender – alt (både jobb og privat) synkronisert mot min Android smarttelefon.
  •  Lagring/organisering av bilder: Google+/Picasa web (med direkte opplasting fra smarttelefonen).
  • Billedredigering: Innebygd i Chrome OS, ev. Pixlr Editor eller Pixlr-o-matic.
  • Tegning: Google Tegninger (del av Google docs/disk) eller Sumi Paint
  • Videoredigering: YouTubes eget videoredigeringsverktøy, samt Stupeflix (for å lage en litt festlig video av bilder. NB;  fra YouTubes oversikt over dine egne videoer, under menyvalget «Redigeringsvindu for video» («Create videos») finnes nå en rekke forskjellige videoredigeringsverktøy, bl.a. det norskutviklede WeVideo tilgjengelig.). Ellers så er jo Magisto en kjekk tjeneste hvis du har litt dårlig tid:)
  • Prosjektplanlegging: Gantter (enkelt, men tilstrekkelig for små prosjekter. Finnes på norsk, gratis. Lagringen skjer i Google Docs). Litt mer avanserte verktøy: ClockingIT (norskutviklet, driftes i Norge, gratis), Manymoon og SmartSheet,  de to sistenevnte  tilbyr stort sett betalbare tjenester og er meg bekjent ikke på norsk).
    Og dekker ikke disse behovet, så vil kanskje norske projectplace.no (ex. prosjektplassen.no) gjøre det?
  • Så hender det jeg lytter til musikk, og da kommer Grooveshark til unnsetning (Spotify; hva somler dere med!? – når kommer dere med en web-klient?)
Men du må ha nettilgang, sier du.
Nja. Den nye web-standarden HTML5, beskriver offline-funksjonalitet i web-applikasjoner. Google tilbyr dette allerede, dog noe begrenset (pr nov 2011), i Google Docs. Dessuten er det etterhvert ikke mange steder hvor jeg ikke har nettilgang. NSB tilbyr på stadig flere av sine regiontog, og Internett-aksessen på Norwegians fly fungerer helt utmerket. Og finnes ingen annen mulighet, så skaffer jeg aksess via min smarttelefon (3G).